אדמות קרקע בקיבוצים אינן שייכות לאיש, הן שייכות לאגודות שיתופיות. לכן, מי שמתכוון לעבור ולהתגורר בקיבוץ, צריך לדעת שהוא לא יהיה הבעלים של הנכס ושל הקרקע עליה הוא ממוקם. יש לך השלכות כלכליות שונות. בפרט, יש לכך השלכה כשרוצים לקבל משכנתא לרכישת נכס בקיבוץ. לכן נוצר הרעיון של משכנתא לחברי קיבוץ.
קבלת משכנתא על נכס בקיבוץ
במהלך השנים, הקיבוצים נפתחו לקהלים חדשים ואיפשרו לאנשים לעבור להתגורר בהם, בין אם זה בשטחי הרחבה ובין אם זה כחברים מן המניין בקיבוץ. זה אילץ את הקיבוצים והבנקים לבצע התאמות שונות, על מנת לאפשר תהליך רכישת נכס בקיבוץ במקביל לקבלת משכנתא מתאימה לכך.
מה זו משכנתא לחברי קיבוץ?
מאחר והקרקעות בקיבוץ אינן שייכות לאיש אלא לאגודות שיתופיות, קרי לקיבוץ, אזי שלא ניתן לשייך אותן לרוכש.
במילים אחרות, לבנק יש בעיה לתת משכנתא, מאחר והוא לא יוכל להשתמש בקרקע כבטוחה אם הלווה לא יוכל להחזיר את ההלוואה, שכן הקרקע לא שייכת לו, היא שייכת לקיבוץ.
לכן, הקיבוצים והבנקים יצרו מנגנון משותף המאפשר ללווים לקבל משכנתא לחברי קיבוץ מבלי שהבנק יחשוש להשקעה שלו.
משכנתא לחברי קיבוץ – מתי כדאי לקחת?
משכנתא לבית בקיבוץ לוקחים אם וכאשר רוצים להתקבל אליו ולבנות בו בית. זה נכון בין אם מדובר על השטח המקורי של הקיבוץ ובין אם מדובר על שטח ההרחבות של הקיבוץ. זה כדאי באופן מאחר ואחרת אי אפשר לשלם ולרכוש את הנכס.
איך מקבלים משכנתא לבית בקיבוץ ומה התנאים?
על מנת להסדיר את הנושא של משכנתא לבית בקיבוץ, החליטו הקיבוצים להקים קרן מיוחדת קמ"ע, שמטרתה לספק ערבויות בסכומים מסוימים לבנקים, וכך הקיבוצים ערבים שהבנק יוכל לקבל את החזר המשכנתא, אם הלווה לא יכול לעמוד בתנאים שלה.
הקרן למעשה פותרת את הבעיה של אי שיוך הקרקע למי שמתכוון להשתמש בה. הערבות היא בגובה 50% מסכום ההלוואה. הסכום המקסימאלי להלוואה הוא 700 אלף שקל, ולכן סכום הערבות עומד על 350 אלף שקל.
חשוב לציין, כל קיבוץ נבחן באופן שונה על ידי הבנקים ולא בכל מקרה אפשר להשתמש בכספי הקרן. זה קשור בין היתר לשאלה, האם נערך והסתיים תהליך השיוך של קרקעות הקיבוץ מול מינהל מקרקעי ישראל או לא.
במידה והתהליך הסתיים, אז אפשר לפנות לבנק ולקבל משכנתא, אם הוא לא הסתיים, אזי שניתן לקבל הלוואה לצורך בנייה. ההבדל הוא שהריבית בהלוואה היא גבוהה יותר והתנאים הרבה פחות משתלמים.
לפני שניגשים לקבל משכנתא מהבנק, יש לבצע שתי פעולות:
1. להציג אישורי זכויות על הקרקע ממינהל מקרקעי ישראל.
2. להסדיר את כל הפעולות מול המינהל והקיבוץ. לשם כך, יש לסיים את תהליך החברות בקיבוץ.
היתרונות והחסרונות של משכנתא לחברי קיבוץ
בשביל ליהנות ממשכנתא לחברי קיבוץ יש לבצע את תהליך השיוך של הקרקעות מול מינהל מקרקעי ישראל. זה מאפשר שלושה דברים:
אפשרות לקבל משכנתא מהבנק: בהיעדר שיוך כזה, הסיכון על הבנק הוא גבוה ואז התנאים עלולים להיות הרבה יותר נוקשים (הפתרון הוא לקחת הלוואה).
ביצוע מחזור בתנאים טובים: ברגע שלוקחים משכנתא, ניתן למחזר את המשכנתא בתנאים טובים יותר.
תהליך של בנייה: למעשה תהליך השיוך של הקרקעות מול מינהל מקרקעים ישראל מאפשר להתחיל בתהליכי הבנייה.
החסרונות של תהליך זה, אם הקיבוץ איננו הסדיר את תהליך השיוך מול מינהל מקרקעי ישראל, זה עלול להיות מאוד בעייתי לקבל את המשכנתא ויכול להאריך את התהליך.
זקוקים לעזרה בתהליך? היעזרו ביועץ
תהליך משכנתא בקיבוץ יכול להיות מורכב, אך בסופו אפשר לקבל את הסכום הנדרש בשביל להשלים את תהליך בניית הבית החדש במקום. אם אתם זקוקים לסיוע של יועץ משכנתאות לאורכו של התהליך, נשמח לספק לכם שירות וייעוץ!
השאירו פנייה באתר והצוות שלנו יחזור אליכם עוד היום עם כל המידע 🙂
מאמרים נוספים שכתבנו:
אהבתם את המאמר?
נשמח שתדרגו אותו 🙂
דירוג ממוצע 5 / 5. 2